14-01-2015 / Wakker worden met Daan de Mooij

Monier Benelux maakt deel uit van de wereldwijd actieve Braas Monier Building Group: een toonaangevende producent en leverancier van bouwmaterialen voor hellende daken. Vanuit het verkoopkantoor in Montfoort licht productmanager Daan de Mooij aan DUURZAAM GEBOUWD toe wat hij verwacht van 2015. 

 

 

Welke duurzame initiatieven kunnen we in 2015 van Monier verwachten? 

"We gaan veel aandacht besteden aan de verdere uitrol van onze zonne-energiesystemen. Dat zijn het volledig geïntegreerde Monier VI90 en het universele Monier InDaX PV-systeem. Als we het hebben over milieu en duurzaam, meld ik ook graag de doorontwikkeling van de Vogelvide, die we samen met Vogelbescherming Nederland hebben bedacht om mussen onder het dak te kunnen laten broeden zonder dat we in conflict komen met het Bouwbesluit. Van ons uitgebreide assortiment dakpannen (met Dubokeur) en daksysteemcomponenten staat in 2015 onze Auranox-dakpan centraal. Deze nieuwe generatie betondakpan beschikt over een luchtzuiverende techniek. De titaandioxide in de coating filtert namelijk stikstofoxide uit de lucht en zet deze om in onschadelijk nitraat."

Waar vindt R&D plaats voor dakpannen? 

"Ons hoofdkantoor is in Oberursel bij Frankfurt. Daar ontwikkelen we producten voor de Braas Monier Building Group en voor afzonderlijke landen. Dat laatste omdat we ook te maken hebben met landspecifieke regelgeving en de verschillende toepassingen bij daken. Daarnaast zijn onze technical centers in Heusenstamm (Duitsland) en Crawley (Verenigd Koninkrijk) betrokken bij het ontwikkelen van dakpannen, maar ook bij testen en valideren van producten." 

Hoe groot zijn de verschillen in dakpannen per land? 

"In Nederland hechten we sterk aan de hier gangbare vormen van de dakpan. De mooie golving en dan in rood of blauw. Keramische dakpannen waren er het eerst, in de jaren zestig van de vorige eeuw maakte de goedkopere betonnen variant een inhaalslag vanwege de sociale woningbouw. Nu is het gelijk verdeeld tussen de keramische en de betonnen dakpan en is het prijsverschil er bijna niet meer. In andere landen zie je vooral vlakke of grotere dakpannen. Het is dus wel verschillend per land wat betreft, vorm, kleur, materiaal, formaat en afwerking." 

Is het Monier VI90 - volledig geïntegreerd PV-systeem – voor alle typen dakpannen geschikt? 

"Het systeem is voor een selectie betonnen en keramische dakpanmodellen geschikt." 

Wanneer is de ontwikkeling van het volledig geïntegreerde PV-systeem gestart? 

"Daar waren we al mee bezig rond 1997. Zowel met panmodelgebonden (PV700) als universele systemen (PV80) is toen de ontwikkeling en vervolgens de verkoop gestart. Dat liep goed tot ongeveer 2002, toen zakte het door de subsidiestop in. Vervolgens lag de PV-markt een aantal jaren echt op z'n gat in Nederland. De ontwikkeling van onze PV-producten is wel voortgezet, maar minder actief gepromoot. Sinds 2009 stoppen we er wel weer veel energie in en in 2010 zijn we met de nieuwe generatie producten op de markt gekomen." 

Het ziet er esthetisch gezien aantrekkelijk uit, dat is bewust zo gekozen? 

"Wij zijn geen fabrikant van zonnecellen, wij zijn expert in hellende daken. Wij richten ons op de technische integratie, dus hoe je de zonnecellen en dakpannen op elkaar kan afstemmen met oog voor de technische en esthetische kwaliteiten. Onze insteek is dat we de zonnecellen echt als onderdeel van het dak zien en zo goed als 'onzichtbaar' willen maken. Daarbij heeft dat dak dus een energieleverende functie." 

Nooit erover gedacht om de dakpan zelf de zonnecel te laten zijn? 

"Zeker. Daar heb ik nog modellen van, die rond 1987 zijn gemaakt. Echter, de gegolfde vorm van zo'n dakpan staat door de schaduwwerking een optimaal rendement in de weg. Ook het bakken van PV-cellen op een keramische dakpan geeft problemen. Daarbij moet elke pan aangesloten kunnen worden op een volgende en dat is technisch lastig. Dat alles maakt de verhouding tussen kosten en opbrengst ongunstig. Nu werken we met dakpannen die we kunnen combineren met grotere PV-elementen en zo zijn de kosten en baten beter in balans." 

Is er veel vraag naar het Monier PV-systeem? 

"De meeste interesse komt uit de hoek van particuliere opdrachtgevers en van architecten. Zeker architecten zijn gecharmeerd van het systeem, omdat de zonnecellen tussen de dakpannen liggen: het tast zo het beeld van hun ontwerp niet aan. Dat is nu met de nieuwe EPC-normen nog belangrijker geworden, want om de toepassing van PV-techniek kom je niet meer heen als je de verplichte waardes wilt halen. Ook 'zelfbouwers' die heel bewust met de esthetiek van hun huis bezig zijn, kiezen voor het systeem. De meerprijs die ze moeten betalen - ongeveer 40% hoger dan een standaard ‘op-dak’ systeem - valt weg tegen de voordelen die er zijn bij het ontwerpen en ook de uiteindelijke kwaliteit van hun woning." 

Installeert Monier met eigen teams of gebeurt dat door speciaal opgeleide ketenpartners? 

"Wij vinden dat een dakdekker onze producten moet kunnen verwerken. We geven hen voorlichting en trainingen in ons trainingscentrum in Montfoort om ze vertrouwd te maken met onze systemen. Ons PV-systeem laat zich plaatsen als gewone dakpannen. De aansluiting op de huisinstallatie is dan wel weer een taak voor de installateur. Wij zoeken dus altijd die combinatie van professionals om de systemen te plaatsen."