Dakpanprofiel herkennen

Gegolfde dakpannen, vlakke dakpannen, semi-vlakke dakpannen of een schubvormige vlakke dakafwerking met leipannen. Wat zijn de kenmerken? En waarin onderscheiden ze zich van elkaar?

Gegolfde dakpannen

De traditionele dakpannen zijn gegolfde dakpannen. Een voorbeeld hiervan is de Oude Holle, een model dat al sinds ca. 1500 wordt geproduceerd en nog steeds populair is. De gegolfde dakpannen hebben zich bewezen in de loop der tijd. Bij deze vorm ligt de zijsluiting hoger dan de goot waarin het hemelwater wordt afgevoerd en dat is zeer functioneel. De montage van gegolfde dakpannen valt binnen het vakgebied van de pannendekker.

VH-Variabel natuurrood naturel_schuin_uitgesneden.tif

Leipannen

Een traditionele schubvormige vlakke dakafwerking zijn natuurleien of leipannen. Keramische leipannen worden al sinds ca. 1300 geproduceerd. Kenmerkend is dat ze geen sluitingen hebben en hun waterkerende functie ontlenen aan de 3-laagse dekking. Leien dekken is een vak apart dat wordt uitgevoerd door gespecialiseerde leidekkers. Deze wijze van verwerking maakt een leien dak relatief duur.

Domaniale Oud Rood dakvlak.jpg

Semi-vlakke dakpannen

Semi-vlakke dakpannen kenmerken zich door een vlakke goot waarin het hemelwater wordt afgevoerd. De zijsluiting bestaat doorgaans uit een profiel op de hoogte van de goot dat wordt afgedekt door de wel van de volgende dakpan. Er worden al sinds ca. 1850 semi-vlakke dakpannen geproduceerd.

Tuile du nord natuurrood naturel_schuin_uitgesneden.tif

Vlakke dakpannen

Een vlakke dakpan kenmerkt zich door een vlak zichtvlak en een zijsluiting die verzonken ligt in de dakpan waardoor de naastliggende dakpan aansluit zonder wel. Vlakke panmodellen worden sinds ca. 1850 geproduceerd. In de moderne architectuur wordt zo’n strakke, vlakke afwerking vaak gekozen. Vlakke dakpannen worden zowel van beton als van keramiek vervaardigd. De verwerking van vlakke dakpannen past binnen de discipline van de pannendekker. Het verwerken van vlakke dakpannen vereist wel extra aandacht ten opzichte van de verwerking van gegolfde dakpannen.

 

 

 

Terug naar Dakpannen Algemeen

Stonewold natura steenrood_schuin_uitgesneden.tif