Keramische dakpannen

De grondstof voor onze keramische dakpannen wordt geleverd door oude zeeklei en vooral het aanslibsel van de rivieren de Maas, de Rijn met zijrivieren, IJssel, Waal en de Schelde. Daarom staan dakpannenfabrieken van oudsher veelal langs deze rivieren. Onze productielocaties gebruiken een mengsel van zorgvuldig geselecteerde kleisoorten waaronder de hoogwaardige Westerwald klei.

Milieuaspecten kleiwinning

kleiberg3.jpg

Een studie van de universiteiten van Wageningen en Utrecht samen met onderzoeksinstituut Deltares stelt vast dat klei uit de Nederlandse uiterwaarden aangeduid kan worden als een vernieuwbare grondstof. Sinds 1850 is het tempo van kleiafzetting in de uiterwaarden namelijk toegenomen dankzij de aanleg van kribben en zomerdijken. Het totale kleivolume in de uiterwaarden bedraagt vandaag 0,6 kubieke kilometer. Een derde hiervan heeft zich gevormd in de periode na 1850. Sindsdien is 0,17 kubieke kilometer hiervan ook weer gewonnen.

Milieuaspecten productie en levensduur

De productie van keramische dakpannen veroorzaakt enige milieubelasting. Dit komt met name door de hoeveelheid energie die gebruikt wordt om de pannen op hoge temperaturen te bakken en de CO2-emissies die daarbij ontstaan. Daarna zal het gebruik van de keramische dakpan het milieu minimaal belasten, omdat er nauwelijks stoffen uitlogen in het milieu en voor een pannendak bijna geen onderhoud nodig is. Keramische dakpannen van BMI Monier functioneren tientallen jaren zonder problemen. Aan het einde van hun levensduur kunnen de keramische dakpannen hergebruikt worden als granulaat voor tennisbanen (gravel) en in menggranulaat als ophoog- en verhardingsmateriaal. Als je kijkt naar de hele levenscyclus, dan levert dit voor de keramische dakpan een voldoende goed milieuprofiel op. Dit blijkt ook uit de door het ministerie van VROM erkende MRPI-bladen en de NIBE-classificatietabel. Volgens NIBE heeft de keramische dakpan nog altijd de voorkeur boven vele andere dakbedekkingsmaterialen. 

DUBOkeur® en C2C

Bijna al onze keramische pannen hebben het DUBOkeur, een keurmerk dat aangeeft dat de milieubelasting bij het produceren en gedurende de levensduur van de dakpannen tot een minimum beperkt wordt.

Productieproces

Eerst wordt de klei intensief gemengd, daarna volgt een proces van kneden, raspen en walsen. Geavanceerde machines persen de klei in speciale mallen, waarna het gecontroleerde drogen plaatsvindt in grote, afgesloten droogkamers. Via het  transportsysteem belanden de kleipannen in de oven en dan begint het stookproces. Een temperatuur van ruim 1.000°C zorgt voor een chemische omzetting van de klei in duurzaam steen. De volautomatische temperatuurregeling garandeert een grote vormvastheid en weerbestendigheid van de dakpannen. Na sortering en pallettering zijn de dakpannen gereed voor transport naar de bouwplaats.

Naturel

Monier_VH-Variabel_natuurrood_naturel.png

Het ijzeroxide in de klei geeft de keramische dakpan na het bakken zijn warme, natuurrode kleur.

Engoberen

Monier_VH-Variabel_rustiek_engobe.png
Bij engoberen wordt vóór het bakken een fijne, dunne (klei) laag met ijzeroxides op de keramische dakpan aangebracht. Na het bakken krijgt een geëngobeerde keramische dakpan daardoor een prachtige kleur, bijvoorbeeld rood, zwart of bruin. 

Edelengobe

Monier_VH-Variabel_zwart_glazura_edelengobe.png

Bij een edelengobe wordt voor het bakken een fijne, dunne (klei)laag met ijzeroxides met toevoeging van een gering percentage glas (glazuur) op de keramische dakpan aangebracht. Na het bakken krijgt een keramische dakpan voorzien van een edelengobe een prachtige, satijnachtig glanzende kleur.

Donkere scherf

Monier_VH-Variabel_gitzwart_glanzend_verglaasd.png

Bijzonder is het assortiment kleidakpannen op donkere scherf. In de keramische kleuren op donkere scherf wordt gebruikgemaakt van een met mangaan ingekleurde klei waardoor de body van de dakpan donker gekleurd is. Op die manier wordt bij dakdetails op maat (bijvoorbeeld langs dakvenster, dakkapel en kilgoot) op een esthetisch verantwoorde manier gewerkt. Zaagsnedes en eventuele kleine beschadigingen zijn hierdoor vrijwel niet zichtbaar.

Smoren

Monier_VH-Variabel_blauw_gesmoord_naturel.png

Bij smoren sluiten we de luchttoevoer tijdens het bakken van de keramische dakpannen af en voegen we op een bepaald moment stikstof toe. Dit proces levert de vermaarde blauw gesmoorde dakpannen op. Een typisch Nederlands product. Monier heeft als een van de weinige fabrikanten deze authentieke techniek nog echt in de vingers. Het geeft elke afzonderlijke dakpan een natuurlijke, licht genuanceerde kleurstelling.

Verglazen

Monier_VH-Variabel_lichtbruin_glanzend_verglaasd.png

Hierbij bakken we een fijne, dunne glaslaag mee op de keramische dakpan. Het effect kan mat of glanzend zijn. Door toevoeging van metaaloxide aan het glas kunnen we heldere en gedempte kleuren creëren, zoals matzwart, glanzend lichtbruin, paars en zelfs wijnrood.

Patineren

Monier_Oude_Holle_oud_rood_gepatineerd_1880.png

Met een speciale afwerkingslaag om verschillende kleurnuances te creëren, kunnen we nieuwe keramische dakpannen een historische uitstraling geven. Dat levert bijvoorbeeld de prachtig geschakeerde tinten oud blauw en oud rood op.

Terug naar Dakpannen Algemeen