Ideale dakbedekking

Eerst klei, toen beton

Oorspronkelijk gebruikten mensen plaggen, stro of riet als dakbedekking. De keramische dakpan verscheen tegelijk met de Romeinen in onze streken. Zij gebruikten gebogen platen gebakken klei, die om en om in elkaar werden gelegd, de zogenaamde monnik-en-non-dekking, die nog steeds in gebruik is in de mediterrane architectuur. Later verscheen de Oude Holle pan, in twee uitvoeringen: de Utrechtse en de iets kleinere Tegelse pan. Uit Frankrijk kwamen rond het midden van de vorige eeuw de met machines gemaakte Mulden pannen, de Tuile du Nord en de Kruis- of Bouletpannen.

Met de uitvinding van de kop- en zijsluitingen verbeterden de waterdichtheid en de stofdichtheid enorm. Door op de Oude Holle kop- en zijsluitingen aan te brengen ontstonden de Verbeterde Holle (VH-Variabel) en later de Opnieuw Verbeterde Holle (OVH).

De Romeinen gebruikten ook als eersten beton in bouwwerken. In 1844 werd in Duitsland voor het eerst de klassieke, efficiënte dakpanvorm gecombineerd met de duurzame eigenschappen van beton. Deze betondakpannen werden in 1873 op een internationale tentoonstelling in Wenen bekroond. Engeland produceert sinds 1908 betondakpannen op industriële wijze. Sinds 1960 worden betondakpannen in Nederland op grote schaal toegepast.

hellend-dak-primaire-functies.png

Keramische dakpannen

Bij BMI Monier maken we onze keramische dakpannen voor bijna 100% van rivierklei uit de Maas, de Rijn, de IJssel, de Schelde en de Waal. De productiemethode voor keramische dakpannen is zowel hightech als ambachtelijk. Zo worden de vormen waarin de dakpan geperst wordt nog altijd van gips vervaardigd; omdat we daarmee de hoogste kwaliteit dakpannen kunnen maken. Met uiterste precisie en dankzij jarenlange ervaring kunnen de medewerkers in ons atelier de gipsen mallen voor 100% perfect vormen. De dakpan van klei wordt in de gipsen vormen geperst, gecontroleerd gedroogd en dan, zoals dat al eeuwen gaat, in de oven gebakken tot een duurzaam keramisch product. Die oude traditionele achtergrond van keramische dakpannen zie je: ze bezitten een natuurlijke warmte en charme. 

Betondakpannen

Dakpannen gemaakt uit beton hebben de toekomst! Zo heeft het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) betondakpannen gekwalificeerd als het meest milieuvriendelijke dakbedekkingsmateriaal voor hellende daken. Deze kwalitatief hoogwaardige dakpannen worden samengesteld uit zand, cement en water; natuurlijke grondstoffen. Dit mengsel kleuren we met natuurlijk ijzeroxide, zodat de kleur langdurig behouden blijft. Het voordeel van deze samenstelling is dat de dakpannen uitharden zonder dat ze in een oven worden gebakken. Hiermee besparen we heel veel energie en voorkomen we uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CO 2. Na het uitharden worden de pannen voorzien van één van de innovatieve toplagen die zijn ontwikkeld door onze eigen researchafdeling. Dankzij deze afwerking hebben we betondakpannen kwalitatief enorm ontwikkeld en bieden ze, net als keramiek, jarenlange esthetische betrouwbaarheid.

Vormgeving

De uitgebreide keuze die we bij BMI Monier bieden in modellen, de variatie in kleuren en de doordachte techniek, bieden architecten een keur aan mogelijkheden. De vormgeving van elk product, of het nu een Kombi dakvoetprofiel is of een gevelpan, past in de gehele vormgeving van het dak. BMI Monier heeft dakpannen in alle stijlen, van klassiek tot modern, van nostalgisch tot grafisch. We hebben dakpannen die zich goed lenen voor nieuwbouw én  modellen die perfect passen in renovatieprojecten.

Textuur en schaal

Ieder panmodel heeft zijn eigen textuur op het dak. Dat varieert van modern en strak met horizontale belijning tot traditioneel gegolfd waarbij de verticale belijning overheerst. Zo kan iedere architect een passende textuur realiseren.
 

Kleur

De kleur van het hellende dak speelt op drie niveaus een belangrijke rol. Op  stedenbouwkundig niveau bepaalt de kleur van de daken de sfeer van een hele wijk. Van een afstand bekeken zie je vaak alleen maar de daken, de rest ligt meestal verscholen achter struiken en bomen. In zijn directe omgeving valt een gebouw op door kleurcontrast met de omgeving óf het gebouw voegt zich naar zijn omgeving door kleurharmonie. Omdat een dak een groot oppervlak is, kan de kleur van het dak een belangrijke factor zijn. Ook op het  niveau van de architectuur heeft de kleur van een dak grote invloed. De dakkleur vormt, samen met de gevelkleur, het uitgangspunt voor de kleurstelling van de overige onderdelen van een pand, zoals kozijnen, ramen en deuren. Dat is de reden dat we bij BMI Monier onze dakpanmodellen uitbrengen in een groot aantal fraaie kleuren. Dankzij deze uitgebreide reeks kan iedere ontwerper, opdrachtgever of bewonerscommissie de kleur vinden die hij of zij graag zou willen om harmonie of juist contrast te bereiken met de omgeving en de architectuur van het gebouw. Ook zijn de meeste van onze daksysteemcomponenten leverbaar in bijpassende kleuren.

 

Terug naar Het Dak