BMI Monier workshop klassieke daken

Om de authentieke uitstraling van een pand na renovatie of restauratie te behouden, is extra aandacht voor het dak noodzakelijk. Of het nu gaat om een middeleeuwse boerderij of een jaren-dertig stadswoning, toepassing van de juiste dakpannen blijkt altijd beeldbepalend. BMI Monier produceert en levert al sinds 1835 echte Hollandse klassieke pannen waaronder Oude Holle, Tuile du Nord, Grote Romaanse en Kruispan. Met veel vakmanschap en aandacht voor belangrijke details zoals de originele, lang geleden bepaalde afmetingen. Omdat een dak niet enkel bestaat uit de dakpannen maar een complex systeem is waar veel meer bij komt kijken, start BMI Monier een workshop klassieke daken. Particuliere en zakelijke eigenaren van klassieke panden, dakdekkers en aannemers krijgen ‘les’ in alle aspecten van het klassieke dak.         

Sinds het bouwbesluit van 1992 vormen isolatie en ventilatie ook bij klassieke daken belangrijke aandachtspunten. Het dak moet er precies zo uitzien als 100 jaar geleden, maar daarbij wel voldoen aan de huidige bouweisen. Dat vraagt om vakwerk en kennis. Bij BMI Monier delen ze die kennis graag. Vaak worden de verkeerde pannen gebruikt die niets te maken hebben met echte klassieke Hollandse dakpannen. Maatvoering en kleurstelling kloppen niet of er worden verkeerde combinaties gemaakt waarbij de pannen niet passen bij de gebruikte vorsten. 

Waar moet je op letten?

kenniscentrum-hetdak-ideale-dakbedekking
Een echte klassieke Hollandse dakpan herken je meteen; de juiste klei, de uitstraling van de eventuele glazuur- of engobelaag en de kleur. Allemaal zaken om op te letten. Omdat een dak een systeem is, moet je het geheel overzien en ervoor zorgen dat alle componenten bij elkaar passen. Het is ook esthetisch mooier als de dakdetails in elkaar overvloeien. Voor elke pan hebben wij daarom een bijpassende panhaak en de juiste schroeven. We kennen de juiste isolatiematerialen en kunnen exact voorrekenen wat de precieze afstand van de panlatten moet zijn.

Kennis overdragen 

Het klassieke dak is een beetje een ondergeschoven kindje. Bij Monumentenzorg zijn er slechts een paar richtlijnen met betrekking tot het dak en door gemeentes en provincies worden de voorschriften veelal lokaal bepaald. Dat betekent dat er in sommige plaatsen veel aandacht is voor het dak, maar de optimale uitstraling in andere plaatsen juist weer ver te zoeken is. Met een beetje kennis van zaken weet je precies hoe een goed klassiek dak tot stand komt. Daarbij gaat het niet alleen om de authentieke uitstraling, maar ook om de kwaliteit van het daksysteem zodat het voor vele jaren gegarandeerd is tegen weer en wind en voldoende isolatie en ventilatie biedt. Daarom hebben we de workshop klassieke daken ontwikkeld. Een cursus die eigenaren, dakdekkers en aannemers wegwijs maakt in de vele aspecten van het klassieke dak en hen helpt de juiste keuzes te maken.

Maatwerk en BIM

BIM OVH 206 voorbeeld.JPG
Op veel klassieke daken tref je ornamenten, speciale pannen of afwijkende verbindingen aan. Vaak zijn dit de beeldbepalende ‘eyecatchers’ van het dak. Deze zijn meestal niet meer (standaard) leverbaar. Bij BMI Monier worden onder andere pironnen, broekstukken, knikpannen en vorsten op maat vervaardigd. Vaak op basis van een te vervangen voorbeeld waarvan een nieuwe mal wordt gemaakt. Binnen zes tot acht weken zijn de speciale onderdelen gereed. Om het bouwen van een klassiek dak optimaal voor te bereiden en eventueel maatwerk vooraf te kunnen bepalen, zijn alle dakpannen, inclusief bijbehorende daksysteemcomponenten, in 3D modellen omgezet voor BIM-modulatie. Dit is ook een uitstekende tool voor ontwerpers die een nieuw pand met klassieke uitstraling overwegen.

Workshop  

De workshop bestaat uit een dagdeel (ochtend of middag inclusief lunch) eventueel incl. fabrieksbezoek. Aan bod komen onder andere:

  • Waarom deze workshop?
  • De geschiedenis van de dakpan.
  • Soorten, maten en kleuren.
  • Het dak is een systeem.
  • Hoe bouw je een klassiek Hollands dak?
  • De nieuwste eisen en technieken.
  • Reparatie, renovatie of restauratie?

Aanmelden kan via onderstaande button:

AANMELDEN WORKSHOP

MEER INFORMATIE OVER ONZE KLASSIEKE DAKPANNEN

Kruispan

Kruispan natuurrood naturel.png

De Kruispan is een bijzondere verschijning. Het eerste wat opvalt is z’n bolvormige ornament. Daardoor straalt een dak met Kruispannen traditie uit. Met de Kruispan creëert u een uniek dak dat de aandacht trekt door het mooie lijnenspel. De Kruispan is bij uitstek geschikt voor renovatie en restauratie.

Meer informatie over de Kruispan

Grote Romaanse

Grote Romaanse natuurrood naturel.png

In onze klassieke collectie is de Grote Romaanse een van de meest statige dakpannen. Dat heeft deze dakpan met z’n royale formaat vooral te danken aan de uitgesproken konische wel. Die zorgt op grote dakvlakken van karakteristieke panden voor een fraaie, verticale belijning en een klassieke uitstraling.

Meer informatie over de Grote Romaanse

Tuile du Nord

Tuile du Nord natuurrood naturel.png

De Tuile du Nord is een dakpan die nostalgische gevoelens oproept. Het is een kleine vlakke dakpan met een ronde wel. Het ontwerp van de Tuile du Nord vindt z’n oorsprong al in de negentiende eeuw. Door de halve maantjes en de subtiele wel geeft hij een schitterend, karakteristiek beeld op het dak.

Meer informatie over de Tuile du Nord

Oude Holle

Oude Holle natuurrood naturel.png

De Oude Holle is ons oermodel. Hij heeft zijn sporen méér dan verdiend. Ontelbare Hollandse daken zijn bedekt met deze gegolfde pan. Zo beschermt de Oude Holle inmiddels eeuwenlang onze huizen. Daarmee heeft deze karakteristieke pan zijn stempel gedrukt op ons straatbeeld.

Meer informatie over de Oude Holle