De Buytenplaets in Rijswijk is Dak van het Jaar 2019

De Buytenplaets in Rijswijk is Dak van het Jaar 2019. Dit dak van de B&B is voorzien van BMI Monier OVH206 Woerdens rood bont naturel.
De Buytenplaets in Rijswijk is Dak van het Jaar 2019

Het woonhuis, B&B en De Brasserije in Rijswijk is uitgeroepen tot Dak van het Jaar 2019

Doordat de prijsuitreiking vanwege de corona crisis niet door kon gaan, hebben de betrokken partijen de prijs tijdens een informele bijeenkomst in ontvangst genomen. In totaal maakten 14 projecten kans op de onderscheiding. Alle projecten die in de vorige jaargang van vakblad SteilDak in de reeks Dak van het Jaar zijn beschreven, zijn beoordeeld door een vakjury, samengesteld uit de redactieraad van het vakblad. Het project dat op alle vijf de beoordelingscriteria het hoogst scoorde, zou de titel in de wacht slepen. De criteria zijn: ‘techniek’, ‘esthetiek’, ‘duurzaamheid’, ‘samenwerking’ en ‘veiligheid’. BMI Monier is trots dat dit project het Dak van het Jaar 2019 is geworden, dit dak is voorzien van onze dakpan OVH 206 Woerdens rood bont naturel.

De Buytenplaets, Rijswijk

Het markante landhuis De Buytenplaets, in de nieuwbouwwijk Sion tussen Rijswijk en Delft, is een bijzondere blikvanger. In de hellende dakenbranche gaat het vaak om een scheiding tussen oud en nieuw: renovatie, al dan niet van monumenten, of nieuwbouw. De Buytenplaets is nieuw gebouwd, maar het betreft een volledig in oud-Engelse stijl opgetrokken landhuis, zelfs met Kempische stijlelementen. Het dak is een belangrijke factor in de klassieke uitstraling van het gebouw. Zodoende vormt het gebouw een unieke verbinding tussen oud en nieuw. De jury waardeert enerzijds de bijzondere betrokkenheid van de opdrachtgevers. Laura Bronsgeest en Jeroen van Leeuwen hebben het ontwerp bedacht en samen met Hielke Bakker van architectenburo VB3 uit Pijnacker verder uitgewerkt. Samen met het betrokken dakdekkersbedrijf, Sloof bv uit Rijssen, zijn vervolgens de dakdetails uitgewerkt. Het resultaat mag met recht bijzonder worden genoemd en fungeert feitelijk als een uithangbord voor de hellende dakenbranche. Het dak getuigt tot in het kleinste detail van aandacht en vakmanschap. Van de kleur van de dakpannen tot en met het rustige lijnenspel en de afwerking bij de dakramen, hwa’s en de goten. De symmetrisch gepositioneerde torentjes zijn een lust voor het oog. De jury had een rijke keuze uit verschillende bijzondere projecten, waarbij er voor verschillende nominaties heel goede argumenten waren om ze uit te roepen tot Dak van het Jaar. Bij de uitverkiezing van dit dak heeft de jury de bijzondere esthetische waarde willen bekronen,
die alleen bereikt kon worden in een goede samenwerking, gebaseerd op wederzijds respect en begrip, waardoor het vakmanschap tot volle bloei heeft kunnen komen.

Lees het gehele artikel in Steildak editie 5.