Een betonnen dakpan weegt gemiddeld 42 kg per m2. Monier is er in geslaagd een zeer sterke en lichte betonnen dakpan te ontwikkelen met een gewicht van minder dan 30 kg per m2: de Aerlox. De dakpan is zo’n 30% lichter en heeft dezelfde sterkte en duurzaamheid als de gemiddelde betondakpan. Deze lichtgewicht maakt het werk voor de dakdekker makkelijker en sneller, bespaart op de dakconstructie en betekent minder transport. De milieuvriendelijke Aerlox is voor het dak een grote sprong voorwaarts in betontechnologie.

De Aerlox betondakpan is 30% lichter dan de gemiddelde betondakpan en heeft dezelfde sterkte en duurzaamheid. De dakpan heeft een open structuur die sterkte geeft. Aerlox is een technologische ontwikkeling van Monier Technisch Centrum laboratoria. Het idee van lichte dakpannen werd meer dan 20 jaar geleden ontwikkeld door Monier in de VS voor gebieden met extreme weersomstandigheden. Monier heeft de Aerlox betondakpan doorontwikkeld ter vervanging van verouderde lichte dakconstructies in de woningbouw zoals daken van golfplaten. 

LAGER TRAAGHEIDSMOMENT BIJ EEN AARDBEVING 

Licht in gewicht betekent een besparing op de dakconstructie en meer dakpannen per transport, dus minder logistiek en minder milieubelasting. Dat hij lichtgewicht is heeft nog een ander groot voordeel: de dakdekker kan de Aerlox eenvoudiger, sneller en met minder fysieke belasting verwerken. De nieuwe lichtgewicht betondakpan Aerlox is voor het eerst in de stad Groningen toegepast waar BAM Wonen in opdracht van woningcorporatie Nijestee 56 eengezinswoningen energiezuinig renoveerde. De opdrachtgever koos voor deze lichtgewicht betonnen dakpan, want minder gewicht op het bovenste deel van de woning betekent een lager traagheidsmoment bij een aardbeving. De lichte Aerlox betondakpan is bij uitstek geschikt in dit aardbevingsgevoelige gebied. Bekijk het filmpje over het renovatieproject met de Aerlox dakpan. 

BETONDAKPANNEN ZIJN MILIEUVRIENDELIJK 

Dakpannen van beton behoren tot een aparte klasse als het om duurzaamheid gaat; deze staan aan de top als hét product voor hellende daken met de minste milieubelasting. Ze leveren tot 80% minder CO2-emissie op. Bovendien neemt dit type dakpannen 10 à 15% van de bij productie ontstane emissie zelf weer op. Daar komt bij dat betondakpannen aan het einde van hun levenscyclus weer gerecycled kunnen worden (cradle to cradle). 

Naar productinformatie Aerlox